top of page
Práce na notebooku

Blog

Jesenná strava: čo jest’ pre silnú imunitu a zdravie

Updated: Sep 30

Jesenná tekvicová polievka v hlinenej miske, zdravý recept na posilnenie imunity podľa čínskej medicíny

Jeseň je obdobím spomalenia a návratu dovnútra. Príroda sa ukladá k odpočinku a naše telo potrebuje to isté – menej zhonu, viac pokoja a výživy. V čínskej medicíne patrí jeseň k fáze Kovu a jej orgánmi sú pľúca a hrubé črevo. Aby sme ich ochránili a pripravili sa na zimu, je dôležité prispôsobiť stravu sezóne: jesť teplé, výživné a hydratačné jedlá, ktoré zahrejú, vyživia a podporia obranyschopnosť.



Prečo je dôležité prispôsobit’ jedálniček jeseni


Naša energia (qi) sa prirodzene mení podľa ročných období. Ak by sme na jeseň pokračovali v letnom tempe a jedli rovnaké jedlá – ľahké šaláty, studené smoothie či surovú zeleninu – oslabili by sme vnútorné zásoby, ktoré sme si cez leto vytvorili. Výsledkom by mohlo byť vyčerpanie, únava a väčšia náchylnosť na ochorenia počas zimy.


Riešenie je jednoduché: zaradiť potraviny a spôsoby varenia, ktoré sú v súlade s energiou jesene. To znamená viac varených raňajok – teplých obilných kaší, kašo-polievok - congee a teplých obedov – vrátane teplej polievky, pečeného mäsa s omáčkami, prívarky, strukoviny s omáčkami, ktoré zahrejú a posilnia naše telo zvnútra.


Jedzte viac potravín, ktoré podporujú stavbu tela - ako sú bielkoviny, mäso, ryby, orechy, strukoviny, semená a bezlepkové obilniny. Ale nie priveľa, pretože v nadmiere tieto potraviny tiež spôsobujú vlhkosť.



Toto obdobie si vyžaduje dostatočnú výživu, aby sme do zimného obdobia vchádzali čo najviac posilnení, a preto už nie je veľmi vhodné obdobie na držanie pôstov, alebo podstupovanie detoxikačných kúr.


Chut’ jesene: pikantná s nádychom kyslej


Podľa čínskej medicíny je chuť jesene pikantná, ktorá stimuluje pľúca a rozhýbava energiu, ale mala by byť vyvážená kyslou chuťou, ktorá chráni telesné tekutiny.


  • Pikantná chuť: cibuľa, cesnak, zázvor, reďkovka, paprika – zahrievajú a pomáhajú pľúcam otvárať a uvoľňovať.

  • Kyslá chuť: jablká, hrušky, marhule, slivky, fermentovaná zelenina – pomáhajú udržať vlhkosť a zabraňujú vysychaniu slizníc.



Výdatné, mastné a výživné potraviny s vysokým obsahom bielkovín a tukov, prepájame s hrejivým, stimulujúcim korením a podávame ich vždy teplé. Takéto jedlá výrazne prispejú k udržaniu vašich vnútorných rezerv vlhkosti a udržia vás uzemnených počas celého roka.


Táto rovnováha zabezpečí, že sliznice zostanú vlhké a pružné – a práve to je našou prvou obranou proti jesenným prechladnutiam a infekciám.



Uprednostnite sladké, kyslé a slané chute


Ak jete mäso a vajcia, je to jedno z najlepších období roka na ich vychutnanie. 

Mliečne kvasené výrobky (zákvas, jogurt, tvaroh) a väčšina orechov a semien sú tiež prospešné – hlavne pre ľudí, ktorý majú tendenciu k vnútornej suchosti.


U ľudí s vnútorným vlhkom a hlienmi – mliečne výrobky neodporúčame, ale kvalitné orechy, semiačka a oleje si môžu dopriať v každodenných dávkach, hlavne napríklad do obilných kaší. 




Najlepšie potraviny na jeseň


🥬 Zelenina a ovocie

  • dusená a varená sezónna zelenina: kapusta, červená repa, brokolica, cuketa, paprika, tekvica, reďkovka Daikon, okrúhlica, karfiol, bambusové výhonky, pór, kaleráb, žerucha, zázvor, chren, paprika, cibuľa a cesnak

  • fermentovaná zelenina (kyslá kapusta, kimchi, pikles) – posilňuje imunitu

  • trochu čerstvého ovocia ako sú  jablká, hrušky, hrozno, marhule, broskyne, kustovnica, granárové jablko, egreše,  grapefruit, pomelo  a pomaranč (s citrusmi to, ale nepreháňame)

  • huby – Judášové ucho, Shitake, Cordyceps, Šampiňóny malé, Pečiarky, Maitake.

  • morské riasy




🌰 Bielkoviny, oleje a orechy

Jesenné obdobie je ideálne na zaradenie výživnejších bielkovín a tukov:

  • mäso - mäso kačacie, zajačie, husacie, ryba sleď

  • strukoviny – šošovica, biela fazuľa, adzuki, biela fazuľa, pinto (vždy dobre namočené a uvarené) tempeh, tofu

  • orechy a semienka – vlašské orechy, biely – čierny sezam, konopné semienka

  • kvalitné oleje – ghí, sezamový, olivový, tekvicový, kokosový, šípkový, z pšeničných klíčkov, rakytníkový, z čiernej rasce, argánový, z kukuričných klíčkov, makadamový (najlepšie v bio kvalite a za studena lisované)


Tieto potraviny posilňujú Yin – hydratačnú zložku tela, ktorá nás chráni pred suchom a vysušovaním.




🌿 Koreniny, bylinky a čaje na podporu pľúc

Jesenné obdobie je úzko spojené s dýchaním. Preto je dobré zaradiť bylinky, ktoré chránia a zvlhčujú dýchacie cesty:

  • bobkový list, koriander, bazalka, oregano, majoránka, saturejka, šalvia, mäta, cesnak medvedí, zázvor sušený, estragón, tymián, horčičné semiačko, muškátový orech, fialka

  • Bylinkové čaje z jednodruhových bylín, alebo ich kombinácie – napríklad: lipa, baza, materina dúška, zázvorový čaj, archangelika lekárska – listy + koreň, skorocel – listy, slez maurský, topoľovka ružová, prvosienka, pľúcnik


Čo môže byť lepšie, než teplý čaj v chladný deň? Nielen zahreje, ale aj posilní dýchacie cesty a imunitu.


Bylinkový čaj



Čomu sa radšej vyhnút’


Jesenný jedálniček má byť výživný a uzemňujúci. Niektoré potraviny však oslabujú slezinu, tvoria vlhkosť a hlieny, a tým oslabujú pľúca.


Najlepšie je minimalizovať ľahké, chladivé a vysušujúce potraviny:

  • nadbytok surovej zeleniny a studených jedál

  • mrazené a vyprážané jedlá

  • priamu konzumáciu sušeného ovocia (vždy je potrebné ho namočiť na 4-8 hodín)

  • horké, extrémne pikantné a kyslé chute

  • konzumáciu klíčkov, listovej zeleniny, bielych zemiakov, pukancov, krekrov, suchých keksov, suchých knackebrotov, pufovaných chlebov

  • potraviny, ktoré hromadia vlhkosť, ako sú rezance, zemiaky, chlieb, banány, koláče, sušienky, biela múka, cukor, spracované a geneticky modifikované potraviny, mlieko a mliečne výrobky.

  • klasicku šľachtenú pšenici, ktorá spôsobuje vlhkosť, kupované šalátové dresingy vyrobeným z geneticky modifikovaných olejov a cukrov


Tieto potraviny môžu viesť k únave, zahlieneniu a oslabenému dýchaniu.




Jesenné varenie = dlhší čas, viac výživy


Na jeseň sa odporúča variť dlhšie a s výdatnejšími ingredienciami. Polievky, dusené mäso, obilné kaše či strukoviny krásne vyživujú telo. Ranné kaše z ryže, jačmeňa alebo ovsa, doplnené jablkom, hruškou či orechmi, hydratujú organizmus a dodajú mu energiu do celého dňa.




Ako si užit’ jeseň v zdraví


  • doprajte si teplé a výživné jedlá

  • zaraďte sezónnu zeleninu, ovocie a fermentované potraviny

  • používajte bylinky, ktoré posilňujú pľúca a chránia sliznice

  • jedzte pomalšie a s pokojom – aj to je súčasť výživy


Jesenná strava by mala byť ako teplá náruč – zasýti, zahreje a dodá pocit stability. Ak sa budeme stravovať v súlade s prírodou, naše telo bude silnejšie, naše dýchanie hlbšie a zimu privítame pripravení a v rovnováhe.



Chceš spoznať viac praktických tipov, ako sa stravovat podľa ročných období?



🎓 V škole TAO Medica ťa naučíme, ako podporiť energiu a imunitu prirodzeným spôsobom – cez jedlo, pohyb aj dych.


EŠTĚ STÁLE SA MOŽEŠ PRIDAŤ!


👉 Viac informácií nájdeš tu: Štúdium liečebnej dietetiky 2025/2027



bottom of page