Jesenná strava: čo jest’ pre silnú imunitu a zdravie
- Monika Kampošová
- Sep 22
- 4 minút čítania
Updated: Sep 30

Jeseň je obdobím spomalenia a návratu dovnútra. Príroda sa ukladá k odpočinku a naše telo potrebuje to isté – menej zhonu, viac pokoja a výživy. V čínskej medicíne patrí jeseň k fáze Kovu a jej orgánmi sú pľúca a hrubé črevo. Aby sme ich ochránili a pripravili sa na zimu, je dôležité prispôsobiť stravu sezóne: jesť teplé, výživné a hydratačné jedlá, ktoré zahrejú, vyživia a podporia obranyschopnosť.
Prečo je dôležité prispôsobit’ jedálniček jeseni
Naša energia (qi) sa prirodzene mení podľa ročných období. Ak by sme na jeseň pokračovali v letnom tempe a jedli rovnaké jedlá – ľahké šaláty, studené smoothie či surovú zeleninu – oslabili by sme vnútorné zásoby, ktoré sme si cez leto vytvorili. Výsledkom by mohlo byť vyčerpanie, únava a väčšia náchylnosť na ochorenia počas zimy.
Riešenie je jednoduché: zaradiť potraviny a spôsoby varenia, ktoré sú v súlade s energiou jesene. To znamená viac varených raňajok – teplých obilných kaší, kašo-polievok - congee a teplých obedov – vrátane teplej polievky, pečeného mäsa s omáčkami, prívarky, strukoviny s omáčkami, ktoré zahrejú a posilnia naše telo zvnútra.
Jedzte viac potravín, ktoré podporujú stavbu tela - ako sú bielkoviny, mäso, ryby, orechy, strukoviny, semená a bezlepkové obilniny. Ale nie priveľa, pretože v nadmiere tieto potraviny tiež spôsobujú vlhkosť.
Toto obdobie si vyžaduje dostatočnú výživu, aby sme do zimného obdobia vchádzali čo najviac posilnení, a preto už nie je veľmi vhodné obdobie na držanie pôstov, alebo podstupovanie detoxikačných kúr.
Chut’ jesene: pikantná s nádychom kyslej
Podľa čínskej medicíny je chuť jesene pikantná, ktorá stimuluje pľúca a rozhýbava energiu, ale mala by byť vyvážená kyslou chuťou, ktorá chráni telesné tekutiny.
Pikantná chuť: cibuľa, cesnak, zázvor, reďkovka, paprika – zahrievajú a pomáhajú pľúcam otvárať a uvoľňovať.
Kyslá chuť: jablká, hrušky, marhule, slivky, fermentovaná zelenina – pomáhajú udržať vlhkosť a zabraňujú vysychaniu slizníc.
Výdatné, mastné a výživné potraviny s vysokým obsahom bielkovín a tukov, prepájame s hrejivým, stimulujúcim korením a podávame ich vždy teplé. Takéto jedlá výrazne prispejú k udržaniu vašich vnútorných rezerv vlhkosti a udržia vás uzemnených počas celého roka.
Táto rovnováha zabezpečí, že sliznice zostanú vlhké a pružné – a práve to je našou prvou obranou proti jesenným prechladnutiam a infekciám.
Uprednostnite sladké, kyslé a slané chute
Ak jete mäso a vajcia, je to jedno z najlepších období roka na ich vychutnanie.
Mliečne kvasené výrobky (zákvas, jogurt, tvaroh) a väčšina orechov a semien sú tiež prospešné – hlavne pre ľudí, ktorý majú tendenciu k vnútornej suchosti.
U ľudí s vnútorným vlhkom a hlienmi – mliečne výrobky neodporúčame, ale kvalitné orechy, semiačka a oleje si môžu dopriať v každodenných dávkach, hlavne napríklad do obilných kaší.
Najlepšie potraviny na jeseň
🥬 Zelenina a ovocie
dusená a varená sezónna zelenina: kapusta, červená repa, brokolica, cuketa, paprika, tekvica, reďkovka Daikon, okrúhlica, karfiol, bambusové výhonky, pór, kaleráb, žerucha, zázvor, chren, paprika, cibuľa a cesnak
fermentovaná zelenina (kyslá kapusta, kimchi, pikles) – posilňuje imunitu
trochu čerstvého ovocia ako sú jablká, hrušky, hrozno, marhule, broskyne, kustovnica, granárové jablko, egreše, grapefruit, pomelo a pomaranč (s citrusmi to, ale nepreháňame)
huby – Judášové ucho, Shitake, Cordyceps, Šampiňóny malé, Pečiarky, Maitake.
morské riasy
🌰 Bielkoviny, oleje a orechy
Jesenné obdobie je ideálne na zaradenie výživnejších bielkovín a tukov:
mäso - mäso kačacie, zajačie, husacie, ryba sleď
strukoviny – šošovica, biela fazuľa, adzuki, biela fazuľa, pinto (vždy dobre namočené a uvarené) tempeh, tofu
orechy a semienka – vlašské orechy, biely – čierny sezam, konopné semienka
kvalitné oleje – ghí, sezamový, olivový, tekvicový, kokosový, šípkový, z pšeničných klíčkov, rakytníkový, z čiernej rasce, argánový, z kukuričných klíčkov, makadamový (najlepšie v bio kvalite a za studena lisované)
Tieto potraviny posilňujú Yin – hydratačnú zložku tela, ktorá nás chráni pred suchom a vysušovaním.
🌿 Koreniny, bylinky a čaje na podporu pľúc
Jesenné obdobie je úzko spojené s dýchaním. Preto je dobré zaradiť bylinky, ktoré chránia a zvlhčujú dýchacie cesty:
bobkový list, koriander, bazalka, oregano, majoránka, saturejka, šalvia, mäta, cesnak medvedí, zázvor sušený, estragón, tymián, horčičné semiačko, muškátový orech, fialka
Bylinkové čaje z jednodruhových bylín, alebo ich kombinácie – napríklad: lipa, baza, materina dúška, zázvorový čaj, archangelika lekárska – listy + koreň, skorocel – listy, slez maurský, topoľovka ružová, prvosienka, pľúcnik
Čo môže byť lepšie, než teplý čaj v chladný deň? Nielen zahreje, ale aj posilní dýchacie cesty a imunitu.

Čomu sa radšej vyhnút’
Jesenný jedálniček má byť výživný a uzemňujúci. Niektoré potraviny však oslabujú slezinu, tvoria vlhkosť a hlieny, a tým oslabujú pľúca.
Najlepšie je minimalizovať ľahké, chladivé a vysušujúce potraviny:
nadbytok surovej zeleniny a studených jedál
mrazené a vyprážané jedlá
priamu konzumáciu sušeného ovocia (vždy je potrebné ho namočiť na 4-8 hodín)
horké, extrémne pikantné a kyslé chute
konzumáciu klíčkov, listovej zeleniny, bielych zemiakov, pukancov, krekrov, suchých keksov, suchých knackebrotov, pufovaných chlebov
potraviny, ktoré hromadia vlhkosť, ako sú rezance, zemiaky, chlieb, banány, koláče, sušienky, biela múka, cukor, spracované a geneticky modifikované potraviny, mlieko a mliečne výrobky.
klasicku šľachtenú pšenici, ktorá spôsobuje vlhkosť, kupované šalátové dresingy vyrobeným z geneticky modifikovaných olejov a cukrov
Tieto potraviny môžu viesť k únave, zahlieneniu a oslabenému dýchaniu.
Jesenné varenie = dlhší čas, viac výživy
Na jeseň sa odporúča variť dlhšie a s výdatnejšími ingredienciami. Polievky, dusené mäso, obilné kaše či strukoviny krásne vyživujú telo. Ranné kaše z ryže, jačmeňa alebo ovsa, doplnené jablkom, hruškou či orechmi, hydratujú organizmus a dodajú mu energiu do celého dňa.
Ako si užit’ jeseň v zdraví
doprajte si teplé a výživné jedlá
zaraďte sezónnu zeleninu, ovocie a fermentované potraviny
používajte bylinky, ktoré posilňujú pľúca a chránia sliznice
jedzte pomalšie a s pokojom – aj to je súčasť výživy
Jesenná strava by mala byť ako teplá náruč – zasýti, zahreje a dodá pocit stability. Ak sa budeme stravovať v súlade s prírodou, naše telo bude silnejšie, naše dýchanie hlbšie a zimu privítame pripravení a v rovnováhe.
Chceš spoznať viac praktických tipov, ako sa stravovat podľa ročných období?
🎓 V škole TAO Medica ťa naučíme, ako podporiť energiu a imunitu prirodzeným spôsobom – cez jedlo, pohyb aj dych.
EŠTĚ STÁLE SA MOŽEŠ PRIDAŤ!
👉 Viac informácií nájdeš tu: Štúdium liečebnej dietetiky 2025/2027
.png)
