Polievka z tekvice Hokaido a červenej šošovice – zdravie v miske
- Monika Kampošová

- Sep 14
- 4 minút čítania

Táto polievka je nielen chutná a krémová, ale zároveň aj veľmi výživná a ľahko stráviteľná. Tekvica Hokaido spolu s červenou šošovicou posilnia trávenie, dodajú energiu a zahrejú organizmus v chladnejšom období. Recept je jednoduchý, zvládne ho každý – a navyše má tri chutné varianty podľa toho, aké bylinky či koreniny máte radi.
Prečo práve Hokaido a šošovica?
Tekvica Hokaido je bohatá na vitamíny a vlákninu, podporuje trávenie a zlepšuje činnosť čriev. Červená šošovica je rýchlo uvarená, nezaťažuje žalúdok a dodá telu rastlinné bielkoviny aj minerály. V kombinácii tvoria ľahké, sýte a zdravé jedlo, ktoré nezaťaží trávenie a dodá telu potrebné živiny.
V čínskej medicíne sa hovorí, že trávenie je náš stred – element Zeme. Keď funguje, cítime sa vitálne a stabilní. A práve táto polievka ho výborne posilňuje.
INGREDIENCIE
4 porcie
0,5 – 1 kg očistenej tekvice Hokaido (šupku nechať – neolupovať – ona zmäkne, ak varíme malým deťom môžeme ju olúpať, tiež ak by bola veľmi hrubá)
150 g lúpanej červenej šošovice
1 väčšia cibuľa
3 PL olivového oleja (alebo Ghí)
bio korenie a bylinky – zvolíme si variantu 1., 2., 3.
soľ – podľa chuti
1,5 horúcej vody, alebo zeleninového vývaru
Varianta č.1
2 hrste čerstvého / sušeného tymiánu
2 hrste čerstvé / sušeného rozmarínu
2 hrste čerstvej / sušenej dobromysle
1 zeleninový bujón Wurzl (alebo iný v bio kvalite)
3 – 5 ks strúčikov cesnaku – alebo podľa chuti
na záver dochutíme citrónovou šťavou
Varianta č.2
2 čl mletej rasce
2 čl sladkej papriky
1 čl mletého zázvoru
Varianta č.3
4 čl korenia „Soľ na grilovanie a kura“ od Sonnentoru
hrstička čerstvého rozmarínu
POSTUP
Očistené Hokaido nakrájame na menšie kúsky, cibuľu nakrájame na kocky, alebo polmesiace, umyjeme červenú šošovicu a necháme odkvapkať na cedníku. Cibuľu osmažíme na oleji (Ghí) na miernom ohni 7 – 10 minút, občas ju premiešame. Do osmahnutej cibule pridáme cesnak, korenie, potom odkvapkanú šošovicu a miešame tak, aby sa všetka šošovica obalila olejom a korením. Podľa potreby môžeme pridať trocha oleja.
Nakoniec pridáme na kocky nakrájané Hokaido, všetko premiešame a zalejeme vriacou vodou, alebo vývarom, osolíme podľa chuti. Privedieme k varu, pridáme bylinky a varíme cca 30 minút – skúsime či je tekvica už mäkká po 20 minútach (niekedy jej stačí len 20 minút).
Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom, alebo prepasírujeme. Nakoniec ešte môžeme precediť, čím odstránime všetky vetvičky z byliniek a kúsky korenín, polievka tak bude krásne jemná.
Servírujeme s opraženými tekvicovými semiačkami, alebo vlašskými orechmi, môžeme pridať aj smotanu, alebo tekvicový olej, poprípade aj trocha blanšírovaného póru.
Pozn.: ešte jedna varianta je, že môžeme pridať chilli, ak varíme pre deti tak dospelým dochutíme avokádovým olejom s chilli až na tanieri. Ak varíme dospelým môžeme pridať chilli už do základu.
LIEČEBNÝ ÚČINOK
Hokaido - posilňuje fázu Zeme, zlepšuje činnosť sleziny, posilňuje činnosť ľadvín a močového mechúra – je mierne odvlhčujúce - diuretické, zlepšuje činnosť srdca a ciev, podporuje cirkuláciu krvi, lieči zápchu.
Cibuľa - posilňuje fázu Kovu, posilňuje orgány - pľúca, hrubé črevo, žalúdok, rozhýbava stagnácie na úrovni Qi – energie aj Xue – krvi, zahrieva, vylučuje chlad, podporuje trávenie – chuť do jedla, podporuje potenie, vylučuje patogén Veterného chladu.
Olivový olej – posilňuje fázu Dreva a Zeme, vyživuje Qi – energiu a Xue – krv, prečisťuje horúčosť, posilňuje orgány - žalúdok, pečeň a pľúca.
Červená šošovica – posilňuje fázu Zeme, posilňuje orgány slezinu, srdce, ľadviny, jemne dehydratuje – odvlhčuje – je diuretická.
KORENINY A BYLINKY
Tymián – posilňuje fázu Zeme a Kovu, orgány - žalúdok, pečeň, pľúca, posilňuje činnosť sleziny, žalúdka, napomáha tráveniu, prečisťuje dýchacie cesty, zmierňuje svalové bolesti.
Rozmarín – posilňuje fázu Zeme a Dreva, orgány – slezinu, žalúdok, pečeň, podporuje trávenie, vylučovanie žalúdočných štiav a žlče, prečisťuje horúčosť, podporuje močenie, lieči zápaly nervov a reumatizmus.
Oregano – posilňuje fázu Kovu a Dreva, orgány – pľúca, pečeň, uvoľňuje stagnáciu Qi pečene, lieči infekcie dýchacích ciest – chrípka, zápaly dutín, lieči kĺbové a svalové bolesti, reumatizmus, znižuje horúčku.
Cesnak – posilňuje fázu Kovu, orgány žalúdok, slezinu, pľúca, silné tonikum Yangu, podporuje potenie, tok Qi, zahrieva pľúca, ničí baktérie a parazity, pôsobí proti zrážanlivosti krvi – trombóze, tonizuje Weiqi – obrannú energiu, má protinádorové účinky.
Rasca lúčna – posilňuje fázu Zeme, orgány – žalúdok, ľadviny, povzbudzuje trávenie, uľavuje pri bolestiach brucha, zahrieva tráviace orgány, uľavuje pri stagnácii z Chladu v bedrovej oblasti.
Sladká paprika – posilňuje fázu Zeme a Ohňa, orgány – slezina, žalúdok, srdce, žlčník, podporuje vylučovanie žlče, lieči oslabené trávenie, odstraňuje stagnáciu potravy, podporuje cirkuláciu krvi, opuchy, prevencia rakoviny krčka maternice a prostaty.
Sušený zázvor – posilňuje fázu Zeme, orgány – slezina, žalúdok, srdce, pľúca, rozptyľuje Chlad, otvára póry, stimuluje trávenie, podporuje potenie, cirkuláciu krvi, zahrieva meridiány.
CELKOVÉ PÔSOBENIE
Receptúra pôsobí na fázu Ohňa, Zeme, Dreva, posilňuje orgány týchto fáz – srdce, slezinu / slinivku, žalúdok, pečeň, silne podporuje tvorbu Qi – energie a Xue – krvi, rozhýbava stagnácie Qi a krvi, prečisťuje Horúčosť, ale zároveň zahrieva tráviace orgány a tým stimuluje trávenie a tvorbu novej Qi a krvi. Podľa zvolených byliniek sa ešte pridávajú ďalšie špecifické účinky.
Polievka je tak ideálna nielen na bežný obed či večeru, ale aj ako prevencia oslabenia imunity v chladnejšom období. Ak vás zaujímajú ďalšie tipy, ako si prirodzene posilniť trávenie, prečítajte si aj článok Prečo sú obilné kaše také výnimočné
Silný stred = viac energie pre každý deň
Jednoduchá, rýchla a výživná polievka, ktorá chutí celej rodine. Dodá energiu, zahreje a posilní trávenie – ideálna na jeseň a zimu.
V TAO MEDICA dostaneš viac ako 300 liečebných receptov, naučíš sa ličebné účinky potravin a ich kombinácie.
.png)





Komentáre