VLHKO A HLIENY – Patogény, ktoré potichu podkopávajú naše zdravie (2.čast')
- Monika Kampošová

- Jul 16
- 3 minút čítania

Cítiš sa často unavená, zavodnená, máš tráviace ťažkosti, zahlienenie, problémy s váhou alebo opakované zápaly? Za mnohé z týchto prejavov môže patogén, ktorý čínska medicína nazýva vlhko a hlieny. V tejto časti série článkov o patogénoch ti ukážem, ako sa v tele prejavujú, čo ich spôsobuje a hlavne – ako ich môžeš cez správne zvolenú stravu postupne vylúčiť z tela von.
Vlhko a hlieny. Tiché, t'ažké, lepkavé. A pritom tak časté
Podľa klasickej čínskej medicíny sú vlhko a hlieny jedny z najčastejších patogénov, ktoré v našom tele narušujú prirodzenú rovnováhu. Zaujímavé je, že hlieny sú považované za „hutnejšiu“ formu vlhka – ešte lepkavejšie a odolnejšie.
V praxi sa stretávame s tým, že až 80 % populácie je zavlhčenej alebo zahlienenej. Vlhko pritom nevzniká len zvonka – napríklad zo životného prostredia či klimatických podmienok – ale veľmi často si ho vytvárame sami. A to najmä cez nesprávnu stravu a životný štýl.
Ako sa vlhko a hlien prejavujú v tele?
Tieto škodliviny sa vedia usadiť takmer kdekoľvek – v orgánoch, tkanivách, dutinách… a tam začínajú vytvárať konkrétne príznaky.
Napríklad:
v žalúdku môžu podporovať vznik Helicobactera alebo žalúdočných vredov,
v pľúcach spôsobujú opakujúce sa zahlienenie,
v žlčníku vedú k zahusťovaniu žlče a tvorbe žlčníkového piesku či kameňov,
v pečeni prispievajú k jej stukovateniu,
v cievach zvyšujú riziko aterosklerózy a cholesterolu,
v podbruší spôsobujú gynekologické výtoky, cysty, myómy či zväčšenie prostaty,
v pokožke vytvárajú hnisavé procesy,
medzi pokožkou a svalmi sa ukladajú ako tuk – jedna z najčastejších foriem hlienu.
A to je len malá ukážka. Vlhko a hlien majú podľa čínskej medicíny tisíc tvárí. Pre západného lekára ide často o rozdielne diagnózy, no z pohľadu CCM ide stále o ten istý patogén, len v rôznych podobách.
Ako sa dá vlhko z tela dostat'?
Liečebný princíp je jasný: spustiť proces odvlhčovania. A tým najprirodzenejším nástrojom je strava. Strava, ktorá má schopnosť uvoľniť a odviesť vlhko a zároveň nezahlieňuje ďalšími potravinami.
Pri výbere potravín sa zohľadňuje:
termická povaha – zvolíme skôr teplejšie potraviny, ktoré rozhýbu stagnáciu,
chuť – slaná, pikantná, jemne sladká a horká (všetky tieto chute podporujú odhlieňovanie),
tropizmus – teda to, na ktoré orgány potravina pôsobí (najčastejšie slezina, ale aj pľúca, pečeň, podbrušie…).
Najčastejšou príčinou tvorby vlhka sú oslabené orgány sleziny a pankreasu. A tie oslabujeme hlavne nadmernou konzumáciou:
bieleho pečiva, sladkostí, mliečnych výrobkov, mäsa, studenej a surovej stravy,
potravín s vysokým glykemickým indexom.
Aj myšlienky môžu zahlieňovat'
Znie to zvláštne? Ale áno, podľa čínskej medicíny aj zacyklené myšlienky, starosti a trápenia podporujú tvorbu vlhka a hlienov.
Preto má CCM taký komplexný prístup – strava, emócie, pohyb, cykly prírody… všetko spolu súvisí.
Potraviny, ktoré odvlhčujú
Zoznam je bohatý, no niektoré skupiny potravín vynikajú:
obilniny: slzovka, pšeno, pohánka, jačmeň, tmavá ryža
zelenina: zeler, kaleráb, pór, reďkovka, hokaido, žerucha
ovocie: papája, hrušky, čerešne, hrozno
strukoviny: mungo fazuľa
huby: hliva, shiitake, reishi
bylinky: mäta, tymián, rozmarín, púpava, šalvia, žihľava
morské riasy, zdravé fermentované potraviny, octy
Pozor: odvlhčovanie vždy prispôsobujeme tomu, kde sa hlien usadil a či ide o vlhko s chladom alebo horúčosťou. Liečebný prístup sa odlišuje.
Záver
Vlhko a hlieny sú možno najčastejšie, no často prehliadané príčiny našich zdravotných ťažkostí. Ich včasné rozpoznanie a odstraňovanie cez vhodnú stravu môže výrazne zmeniť naše zdravie aj kvalitu života.
Sledujte sériu článkov o patogénoch. V ďalšej časti si rozoberieme patogén HORÚČOST' – ako ovplyvňuje naše zdravie a čo s tým.
Ak chceš naučiť, ako tieto princípy preniesť do každodenného života a jedálnička, pridaj sa k štúdiu Liečebnej dietetiky v škole TAO MEDICA.
Nový ročník začína 3. 9. 2025 a miesta sa rýchlo plnia.
.png)




Komentáre