top of page
Práce na notebooku

Blog

Čo jest’ v zime, aby sme neprechladli a nevyčerpali sa

Hrejivý zimný pokrm – dusené hovädzie mäso s koreňovou zeleninou


Zima je obdobím ticha, spomalenia a návratu k sebe. V klasickej čínskej medicíne je spojená s elementom Vody a s orgánmi Ľadvin a Močového mechúra. Práve spôsob, akým sa v zime stravujeme, rozhoduje o tom, koľko sily, vitality a pokoja si ponesieme do ďalších mesiacov. Zimná strava má byť hrejivá, výživná a hlboko posilňujúca – ako miska tepla, ktorá chráni náš vnútorný oheň.



Zimná strava: výživa z vnútra


Prvý krok k zimnej harmónii a vitalite spočíva v kuchyni – je potrebné dopriať si hrejivé potraviny, ktoré budú udržiavať našu jangovú – zatepľujúcu energiu Ľadvín a Sleziny dostatočne vitálnu a chrániť nás pred zimným chladom.


Môžeme ju podporiť potravinami, ktoré majú tropizmus k Ľadvinám a Močovému mechúru.


Tropismus




Vhodné obilniny v zime


Obilniny sú základom liečebnej dietetiky CCM. Počas zimy sú obzvlášť vhodné:

  • pšeno

  • ovos

  • guľatozrnná ryža

  • špalda

  • quinoa (najmä červená a čierna)

  • tmavá ryža (wild rice)


Najsilnejšiu energetickú hodnotu majú celé zrná, ktoré v sebe nesú plný potenciál života.




Ranné teplé kaše – základ zimnej vitality


Raňajky sú v CCM najdôležitejším jedlom dňa. V zime by mali mať podobu teplej obilnej kaše, ktorá:

  • posilňuje Slezinu a trávenie,

  • dopĺňa Qi a krv,

  • vytvára stabilný základ energie na celý deň.


Kaše pripravujeme hlavne zo pšena, ryže guľatozrnnej, ovsa, quinoi, amarantu, špaldy. Dochucujeme ich jemne – škoricou, klinčekmi, sušeným ovocím (figy, ďatle, goji), ktoré je vhodné vopred namočiť.


Najlepšie sú kaše z celých zŕn – ktoré sú energeticky najsilnejšie – predstavujú 100-tný % potenciál života (obilné zrnko dokáže vzklíčiť, čo znamená, že v sebe nesie 100-tný % potenciál nového života). 





Hovädzí vývar s rezancami a koreňovou zeleninou


Polievky, vývary a dlhé varenie


Zima praje dlho vareným jedlám. Mimoriadne výživné sú:

  • 24–48 hodinové vývary zo špikových kostí (ideálne v bio kvalite),

  • dusené a pečené mäso – hovädzie, jahňacie, teľacie, divina,

  • ryby – kapor (aj vo forme polievky), losos, sardinky, sleď.


Aj zo zeleniny a strukovín si môžeme dopriať hrejivé polievky – výborné sú napríklad kelová, z ružičkového kelu s mrkvou a petržlenom, paštrnáková krémová, alebo mrkvová s fazuľkou adzuki. Veľmi posilňujúca je aj Hokaidová zo zázvorom a červenou šošovicou. 




Zahrievajúce koreniny a bylinky


Každé zimné jedlo môžeme jemne posilniť koreninami, ktoré prehrejú organizmus:

  • zázvor, škorica, klinčeky, badyán,

  • fenikel, koriander, rasca,

  • kurkuma, kardamón,

  • cesnak, ligurček, bobkový list.


Používame ich s mierou – cieľom nie je prehriatie, ale jemné udržiavanie vnútorného tepla.




Orechy, semienka a strukoviny


Zima je ideálnym obdobím pre výživné a hutnejšie potraviny:

  • vlašské orechy, čierny sezam, tekvicové semienka,

  • mak, mandle, lieskovce,

  • strukoviny: adzuki, čierna fazuľa, červená šošovica, cícer.


Tieto potraviny posilňujú najmä Ľadviny a dopĺňajú hlbokú energiu tela.




Zázvorový čaj s medom a citrónom ako hrejivý nápoj na zimnú hydratáciu a podporu imunity.


Zimná hydratácia: teplo aj v nápojoch


Počas zimy je ideálne uprednostňovať teplé nápoje. Studené tekutiny oslabujú tráviaci oheň a zbytočne zaťažujú Slezinu.


Vhodné sú najmä:

  • teplá voda (v teplote tela),

  • zázvorový čaj s trochou medu,

  • šípkový, lipový alebo bazový čaj,

  • jemné bylinkové čaje na podporu Ľadvin.


Med pridávame až do mierne vychladnutého nápoja, aby si zachoval svoje cenné vlastnosti.


Ak už prenikne do organizmus chlad, výborné sú čaje z týchto bylín: lipa malolistá / veľkolistá, baza čierna, materina dúška, alebo tymiánová, archangelika lekárska, bazalka pravá, divozel veľkokvetý, pľuzgierka islandská, brečtan popínavý, skorocel kopijovitý, fialka, slez maurským, pľúcnik lekársky, podbeľ liečivý, topoľovka ružová, yzop lekársky, prvosienka jarná, ibiš lekársky a mnohé ďalšie.




Byliny na podporu zimnej energie


Zima je vhodným obdobím na jemné bylinné kúry.


Na posilnenie Ľadvín sú výborné bylinky: breza previsnutá, zlatobyľ obyčajná, čierna ríbezľa - listy, borievka obyčajná, stavikrv vtáčí, lopúch väčší, ostružina černicová – list, krasovlas bezbyľový, jarabina vtáčia – plody + listy, ruta voňavá, vŕbovka malokvetá, kapucínka, vres obyčajný, žihľava dvojdomá.


Na posilnenie Močového mechúra sú vhodné bylinky (väčšinou liečiace zápaly mechúra a močových ciest): bažanka ročná, bedrovník lomikameňový, brusnica čučoriedková – list, hruštička okrúhlolistá (zápaly prostaty), borák lekársky, baza chabdza, ihlica tŕnistá, pakost smradľavý, praslička roľná, lomikameň zrnitý, trebuľka voňavá, medvedica lekárska, pýr plazivý, kotúč poľný, kapsička pastierska, hviezdica prostredná.


Byliny vždy vyberáme citlivo a v prípade dlhodobého užívania je vhodné poradiť sa s odborníkom.




Ríša stredu: základ zimnej stability


V zime je mimoriadne dôležité udržiavať v teple Ríšu stredu – teda Slezinu, Slinivku a Žalúdok. Práve tieto orgány zabezpečujú premenu potravy na Qi, krv a telesné tekutiny.


To docielime každodenným nadstavením sa prostredníctvom – ranných teplých obilných kaší, teplých polievok – (môžu sa kľudne prestriedať aj s teplou kašou na raňajky), na obed, ale aj na večeru, teplých obedov – teplé mäso – vývary, pečené, alebo dusené spôsoby príprav – mäso v bio kvalite si môžeme dopriať kľudne aj 2-3 x v týždni.


Všetky jedlá môžu byť umocnené zatepľujúcimi koreninami a bylinkami.



  • Jemnú podporu Ľadvín počas Zimy si môžeme dopriať aj užívaním morských rias – do teplých pokrmov – obilných kaší, polievok, k strukovinám, alebo mäsu. Najlepšie druhy sú: Wakame, Hajiki, Arame, Dulse, Kombu. 


  • Taktiež si počas Zimy, rovnako ako aj na Jeseň môžeme dopriať aj fermentované potraviny: kvasená zelenina – rôzne kombinácie, kyslá kapusta, kimchi, používanie misa, sójových omáčok – Shoyu, Tamari a pod.


  • Na hlboké posilnenie fázy Vody až k esencii Jing si môžeme dopriať kúry s hubou Cordyceps, Reishi, taktiež materskou kašičkou, včelými peľmi.


  • Najvhodnejšie metódy varenia a prípravy jedál počas Zimy sú: varenie, dusenie, pečenie. K pečeným pokrmom je dobré pridať vždy nejakú zeleninovú omáčku, alebo dostatok dusenej či naparenej zeleniny. 




Ovocie


Môžeme si dopriať hlavne prostredníctvom kompótových verzií – jablkový, alebo hruškový kompót s klinčekmi a škoricou.


Do ranných kaší si doprajte sušené figy, ďatle, kustovnicu - goji. Tie si vopred na pár hodín namočte – rehydratujte, sú lepšie stráviteľné a neberú si na rehydratáciu naše tekutiny.



Zdravé hrejivé koláčiky z celozrnnej múky s mandľami a ovocnou náplňou


Hrejivé môžu byt’ aj zdravé koláčiky


Do ktorých pridáme škoricu – napríklad medovníčky z celozrnnej špaldovej múky, rôzne makové koláčiky z celozrnných múk, alebo pohánkovej múky, mandľovej a pod.


Na sladenie používame trstinový cukor, alebo zdravé slady – čakankový sirup, ryžový sirup, jačmenný slad za pod.




Čomu sa v zime radšej vyhnút’


Aby sme neoslabovali jangovú energiu, je vhodné obmedziť:

  • surové a studené jedlá (šaláty, smoothie, studené nápoje),

  • zmrzlinu a chladené potraviny,

  • nadmerné množstvo cukru,

  • vyčerpávanie, neskoré večere a nepravidelné stravovanie.


Studené potraviny musia byť v tele najprv zahrievané, čo zbytočne zaťažuje trávenie a oslabuje vnútorné teplo.




Zima ako čas múdrosti a návratu k sebe


Zima nás neučí výkonu, ale vnútornej sile. Učí nás počúvať telo, dopriať si pokoj a vytvárať pevné základy pre jar. Strava je v tomto období tichým, ale veľmi mocným nástrojom.

Keď sa stravujeme v súlade so zimnou energiou, neposilňujeme len telo, ale aj myseľ a ducha. A práve z tejto hĺbky sa na jar rodí nová sila.



Ak chceš ísť viac do hĺbky, sleduj nás alebo vstúp do Klubu TAO AKADÉMIA (zdarma), kde zdieľame sezónne tipy, recepty a praktickú múdrosť klasickej čínskej medicíny.


Komentáre


bottom of page