Bulgur so zeleninou a tempehom – sýte letné jedlo plné energie a ľahkosti
- Monika Kampošová
- Jul 16
- 2 minút čítania
Updated: 6 days ago

Leto si žiada jedlá, ktoré zasýtia, ale pritom nezaťažia. Tento bulgur so zeleninou a tempehom je lahodná kombinácia obilniny, čerstvej zeleniny a rastlinných bielkovín. Vďaka zelenine ako cuketa, Hokaido či paprika krásne osvieži, podporí trávenie, vyživí telo a zabráni strate tekutín. Ideálne jedlo na horúce dni, ktoré dodá energiu a udrží rovnováhu.
Prečo je bulgur s tempehom ideálny na leto?
Bulgur – ľahko stráviteľná obilnina, ktorá zasýti a podporí energiu.
Tempeh – rastlinný zdroj bielkovín, bohatý na minerály a ľahko stráviteľný.
Cuketa, paprika a Hokaido – hydratujú telo, chránia pred prehrievaním a dopĺňajú tekutiny.
Cherry paradajky – jemne ochladzujú a osviežujú.
Lahôdkové droždie – dodáva vitamíny skupiny B a jemnú syrovú chuť.
Podľa čínskej medicíny toto jedlo podporuje srdce, slezinu, žalúdok a pečeň, zabraňuje strate tekutín, ochraňuje krv a zároveň podporuje trávenie a cirkuláciu. Vďaka tomu je skvelou voľbou na horúce dni.
INGREDIENCIE
2 porcie
¾ šálky bulguru
2 mrkvy
1 šálka Hokaida
1 stredná cuketa
1 balenie tempehu (smažený)
1 PL arrwrootu (alebo kukuričného škrobu)
chilli sušené (voliteľné)
čierne korenie a soľ podľa chuti
2 strúčiky cesnaku
1 šálka zelenej papriky
4 stredné cherry paradajky
1 PL lahôdkového droždia
2 PL olivového oleja (plus trochu na šalát)
polníček alebo šalátový mix – ako príloha
citrónová šťava – podľa chuti
cibuľka na ozdobu
POSTUP
Bulgur zalejeme vodou v pomere 1:2 a necháme 2 minúty povariť, následne ešte 15 – 20 minút necháme dôjsť pod pokrývkou.
Medzitým si pripravíme mrkvu a Hokaido, nakrájame si ich na malé kocky a uvaríme cca 10-15 minút v osolenej vode do mäkka. Po uvarení zmiešame v miske s bulgurom.
Na olivovom oleji osmahneme cukinu, cesnak a tempeh nakrájané na malé kocky. Restujeme 5 – 7 minút, následne poprášime lahôdkovým droždím, pridáme červenú papriku a cherry paradajky, osolíme, okoreníme a zalejeme 1 šálkou arrwrootu.
Arrwroot si predtým rozmiešame v troche studenej vody, následne dolejeme vodu, aby sme mali cca 1 šálku. Spolu necháme prejsť varom cca 5 minút za stáleho miešania, odstavíme a ešte 5 – 10 minút necháme prepojiť chute pod pokrievkou.
Podávame s umytým čerstvým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou a trochou olivového oleja.
LIEČEBNÝ ÚČINOK
CELKOVÉ PÔSOBENIE - receptúra pôsobí na fázu Ohňa, Zeme, Dreva, posilňuje orgány týchto fáz – srdce, slezinu / slinivku, žalúdok, pečeň, silne podporuje tvorbu Qi – energie a Xue – krvi, silne tonizuje Yin – srdca, sleziny, žalúdka, pečene, tvorí telesné tekutiny, prečisťuje horúčosť, zvlhčuje črevá, zabraňuje suchosti tkanív, kože, slizníc (očí, úst, nosa). Výborná receptúra na letné dni.
Harmonia v těle
Bulgur so zeleninou a tempehom je sýte a pritom ľahké jedlo, ktoré dodá silu, osvieži a udrží harmóniu v tele. Jeho vyvážená kombinácia obilniny, zeleniny a rastlinných bielkovín z neho robí ideálny letný obed či večeru.
Komentáre