top of page
Práce na notebooku

Blog

Bulgur so zeleninou a tempehom – sýte letné jedlo plné energie a ľahkosti

Updated: 6 days ago

Bulgur so zeleninou a tempehom


Leto si žiada jedlá, ktoré zasýtia, ale pritom nezaťažia. Tento bulgur so zeleninou a tempehom je lahodná kombinácia obilniny, čerstvej zeleniny a rastlinných bielkovín. Vďaka zelenine ako cuketa, Hokaido či paprika krásne osvieži, podporí trávenie, vyživí telo a zabráni strate tekutín. Ideálne jedlo na horúce dni, ktoré dodá energiu a udrží rovnováhu.



Prečo je bulgur s tempehom ideálny na leto?


  • Bulgur – ľahko stráviteľná obilnina, ktorá zasýti a podporí energiu.

  • Tempeh – rastlinný zdroj bielkovín, bohatý na minerály a ľahko stráviteľný.

  • Cuketa, paprika a Hokaido – hydratujú telo, chránia pred prehrievaním a dopĺňajú tekutiny.

  • Cherry paradajky – jemne ochladzujú a osviežujú.

  • Lahôdkové droždie – dodáva vitamíny skupiny B a jemnú syrovú chuť.


Podľa čínskej medicíny toto jedlo podporuje srdce, slezinu, žalúdok a pečeň, zabraňuje strate tekutín, ochraňuje krv a zároveň podporuje trávenie a cirkuláciu. Vďaka tomu je skvelou voľbou na horúce dni.



INGREDIENCIE

2 porcie


  • ¾ šálky bulguru

  • 2 mrkvy

  • 1 šálka Hokaida

  • 1 stredná cuketa

  • 1 balenie tempehu (smažený)

  • 1 PL arrwrootu (alebo kukuričného škrobu)

  • chilli sušené (voliteľné)

  • čierne korenie a soľ podľa chuti

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 šálka zelenej papriky

  • 4 stredné cherry paradajky

  • 1 PL lahôdkového droždia

  • 2 PL olivového oleja (plus trochu na šalát)

  • polníček alebo šalátový mix – ako príloha

  • citrónová šťava – podľa chuti

  • cibuľka na ozdobu



POSTUP


  1. Bulgur zalejeme vodou v pomere 1:2 a necháme 2 minúty povariť, následne ešte 15 – 20 minút necháme dôjsť pod pokrývkou.


  2. Medzitým si pripravíme mrkvu a Hokaido, nakrájame si ich na malé kocky a uvaríme cca 10-15 minút v osolenej vode do mäkka. Po uvarení zmiešame v miske s bulgurom.


  3. Na olivovom oleji osmahneme cukinu, cesnak a tempeh nakrájané na malé kocky. Restujeme 5 – 7 minút, následne poprášime lahôdkovým droždím, pridáme červenú papriku a cherry paradajky, osolíme, okoreníme a zalejeme 1 šálkou arrwrootu.


  4. Arrwroot si predtým rozmiešame v troche studenej vody, následne dolejeme vodu, aby sme mali cca 1 šálku. Spolu necháme prejsť varom cca 5 minút za stáleho miešania, odstavíme a ešte 5 – 10 minút necháme prepojiť chute pod pokrievkou.


  5. Podávame s umytým čerstvým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou a trochou olivového oleja.





LIEČEBNÝ ÚČINOK


CELKOVÉ PÔSOBENIE - receptúra pôsobí na fázu Ohňa,  Zeme, Dreva, posilňuje orgány týchto fáz – srdce, slezinu / slinivku, žalúdok, pečeň, silne podporuje tvorbu Qi – energie a Xue – krvi,  silne tonizuje Yin – srdca, sleziny, žalúdka, pečene, tvorí telesné tekutiny, prečisťuje horúčosť, zvlhčuje črevá, zabraňuje suchosti tkanív, kože, slizníc (očí, úst, nosa). Výborná receptúra na letné dni.




Harmonia v těle


Bulgur so zeleninou a tempehom je sýte a pritom ľahké jedlo, ktoré dodá silu, osvieži a udrží harmóniu v tele. Jeho vyvážená kombinácia obilniny, zeleniny a rastlinných bielkovín z neho robí ideálny letný obed či večeru.


Komentáre


bottom of page