top of page
Tao fotky web (33).jpg

Teoretické semináre
1. ročník

━━ TEORETICKÝ SEMINÁR 3

Základy liečebnej dietetiky

Zoznámiš sa s hlavnými princípmi kategorizácie potravín podľa princípov Yin-Yangu, chutí, termiky a tropizmu. Naučíš sa, ako stravou ovplyvňovať Qi, krv a telesné tekutiny a vstúpiš do sveta liečebného nastavenia výživy.



Tretím seminárom vstupujeme do sveta všeobecných princípov a pravidiel našich potravín – vysvetlíme si základné Yin – Yangové princípy v potravinách, čo znamená vstup energie danej potraviny do meridiánu a orgánu – tzv. tropizmus, vysvetlíme si mechanizmus chutí a aký vplyv majú na jednotlivé orgány a hlavné zložky - Qi, krv, telesné tekutiny, esenciu Jing. 


Povieme si opäť aj o Patogénoch - ako strava vplýva na ich elimináciu. 

Vysvetlíme si aj princípy nadstavovania stravy podľa sezón – ročných období. Týmto seminárom vojdeme už aj do základnej oblasti liečebnej dietetiky – povieme si, ktoré potraviny môžeme zaradiť pri posilňovaní orgánov v ich oslabení, alebo ktoré potraviny zaradiť pri prečisťovaní patogénov.



  • Prehľad základných znalostí, podľa ktorých kategorizujeme jednotlivé skupiny potravín. Ako sa prostredníctvom potravín môžu vylaďovať Yin – Yangové zložky v našom organizme.


  • Chuť, tepelná povaha, tropizmus, element, pohyb energie – čo znamenajú tieto vlastnosti v našich potravinách – ako vplývajú na náš organizmus, na mechanizmus našej Qi (energie) a na jednotlivé hlavné orgány.


  • Čo znamená termika stravy, ktoré potraviny nás zahrievajú, ktoré ochladzujú, ktoré sú neutrálne a aké úpravy varením tieto termické vlastnosti umocňujú. Ako správne otvoriť energiu potravín, ako si ich správne pripraviť, aby ich náš organizmus vedel čo najlepšie využiť na obnovu Yin – Yangových zložiek.


  • Ako vplývajú jednotlivé chute potravín na naše orgány a hlavné zložky organizmu – krv, telesné tekutiny, energiu. Ako si chute správne vyvážiť – ako si ich nadstaviť liečebne ak chceme posilňovať orgány – ak sa už dostali do oslabenia.


  • Sezónne nadstavenie stravy – vplyv sezón na náš organizmus a ako je potrebné upraviť náš jedálniček v jednotlivých obdobiach roka. Ako vplýva aktuálne počasie dňa na naše zdravie.


  • Učenie o Qi – energii, krvi a telesných tekutinách – ich úloha v našom organizme. Čo môžeme spraviť na ich podporu prostredníctvom jednotlivých potravín, aby neboli v oslabení.


  • Základné princípy nadstavenia stravy pri jednotlivých syndrómoch oslabenia na úrovni jednotlivých fáz a orgánov. Je to prvé vstúpenie do základov liečebnej dietetiky.


  • Základné princípy nadstavenia stravy pri eliminácii jednotlivých patogénov – Vetra, Chladu, Horúčosti, Vlhka, Hlienov a Sucha.



bottom of page