
Teoretické semináre
1. ročník
━━ TEORETICKÝ SEMINÁR 8
Potraviny v praxi II.
Zameriame sa na ďalšie dôležité skupiny: mäso, ryby, ovocie, orechy, semiačka, huby, morské riasy, mliečne výrobky a rastlinné oleje. Predstavíme si tiež kľúčové potraviny a byliny pre posilnenie jednotlivých orgánov.
Ôsmy seminár prehĺbi vedomosti študentov v ďalších kategóriách potravín. Preberieme kategórie MÄSO A RYBY, OVOCIE, ORECHY A SEMIAČKA, HUBY, MORSKÉ RIASY, MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY, RASTLINNÉ OLEJE. Okrem toho vyberiem tie najpodstatnejšie potraviny a byliny na posilňovanie jednotlivých elementov a orgánov s nimi spojenými.
Pokračujeme v jednotlivých kategóriách potravín – prechádzame na MÄSO A RYBY – opäť preberieme ich liečebné vlastnosti, formy úpravy a kombinácie k ďalším kategóriám.
OVOCIE – je ďalšou veľkou kategóriou. Rozmanitosť ovocia nám dokáže veľmi krásne spestriť náš jedálniček. Ovocie je dôležitou súčasťou tvorby krvi a telesných tekutín. Zároveň je aj veľmi silný energetický aktivátor – ktorý môžeme využiť v každom ročnom období, avšak musíme ho vedieť správne pripraviť, lebo mnohé ovocie (hlavne cudzokrajné) silne ochladzuje a počas zimných mesiacov je potrebné na to prihliadať.
Veľmi dôležitou kategóriou sú aj ORECHY A SEMIAČKA – kvalitné, zdravé tuky, ktoré by nemali chýbať v našom jedálničku. Avšak aj tie, aby sme ich dokázali čo najviac asimilovať – vstrebať musíme vedieť správne pripraviť napr. namáčaním, pražením a pod.
HUBY – ako ďalšia silná kategória nás uvedú do sveta tzv. Imunostimulantov, teda potravín, ktoré majú silný liečebný potenciál a vplyv práve na podporu našej Obrannej energie Wei Qi. Okrem toho v sebe ukrývajú mnohé ďalšie liečebné vlastnosti, ktoré v Liečebnej dietetike využívame na posilnenie hlavných potravín – obilnín, zeleniny a strukovín.
MORSKÉ RIASY – častokrát zabudnutá kategória, ktorá si zaslúži osobitnú pozornosť. Aké druhy sladkovodných a morských rias poznáme, ako si ich správne pripraviť a zaradiť do jedálnička, to všetko si dopodrobna rozoberieme.
Veľkou témou seminára sú POTRAVINY A BYLINY NA POSILŇOVANIE JEDNOTLIVÝCH FÁZ – Dreva, Ohňa, Zeme, Kovu a Vody. Vypichneme si tie najpodstatnejšie, ktorými môžeme posilňovať jednotlivé orgány.
Osobitnou kategóriou je následne MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY. Povieme si ako je to s mliekom – či je pre nás prospešné, alebo naopak. Kedy je vhodné ho do jedálnička zaradiť, a kedy je potrebné mlieko a mliečne výrobky z jedálnička eliminovať.
Poslednou kategóriou sú RASTLINNÉ OLEJE – je mnoho druhov, ktoré môžeme využiť ako zdravé tuky, pretože nám prinášajú veľké zdravotné benefity. Prehľad v tejto kategórií nám otvorí veľké možnosti ich využitia v Liečebnej dietetike.