top of page
Tao fotky web (33).jpg

Teoretické semináre
1. ročník

━━ TEORETICKÝ SEMINÁR 7

Potraviny v praxi I.

Začneme skúmať konkrétne kategórie potravín – obilniny, zeleninu a strukoviny. Naučíš sa, ako ich správne pripravovať, kombinovať a využívať ich liečivý potenciál.


Siedmi seminár nás uvedie do sveta jednotlivých kategórií potravín – konkrétne OBILNÍN, ZELENINY A STRUKOVÍN. Povieme si všetko čo o daných potravinách hovorí čínska aj západná dietetika. Povieme si ako ich právne pripravovať, kombinovať a využiť v rámci liečebnej dietetiky. Ide o proces poznávania jednotlivých figúriek na šachovnici, ktoré musíme poznať čo najlepšie, aby sme vedeli tvoriť tie správne kombinácie.                                    


Svet potravín je úžasný, pestrý, zaujímavý a hlavne liečivý. Je to nádherné učenie, ktoré nás uvádza do sveta praxe - študenti sa tak čo najlepšie naučia     skladať liečebné receptúry.  Týmto seminárom sa ponárajú vo svete Dietetiky do jej maximálnej hĺbky.



  • Vstúpime do sveta jednotlivých kategórií potravín. Na začiatku si zopakujeme to najdôležitejšie z hľadiska Yin – Yangových polarít potravín, správnej prípravy a správnej kombinácii potravín.


  • V ďalšej časti vstúpime do kategórie OBILNÍN. Prejdeme si všetky bezlepkové aj lepkové obilniny – ich liečebné vlastnosti z pohľadu čínskej medicíny, ale aj západnej dietetiky. Z bezlepkových si povieme kompletné informácie o ryži – bielej, červenej, čiernej, pšene, slzovke, pohánke, quinoe, amarante, čiroku, teffe,  z lepkových obilnín  - o jačmeni, ovsi, raži (žite), špalde, pšenici – jednozrnke, pšenici dvojzrnke, klasickej pšenici, Zelenej pšenici – Freekeh.


  • Prejdeme jednotlivé formy obilnín – od celých zŕn, až po ich úpravy, prejdeme správnu prípravu obilných kaší a ďalších pokrmov. Ranné obilné kaše tvoria základný pilier Liečebnej dietetiky – je veľmi dôležité vedieť ich správne pripravovať. Študenti v priebehu 1.ročníka dostanú cez 100-ku receptov na obilné kaše.


  • Ďalšou kategóriu je ZELENINA, prejdeme si veľké množstvo zelenín – od koreňovej, cibuľovej až po plodovú. Povieme si ako ich správne pripraviť, aké majú pre nás liečebné účinky – ako ich správne kombinovať k obilninám pre umocnenie liečebného efektu.


  • Treťou kategóriou sú STRUKOVINY – rozoberieme si ich do hĺbky v rámci liečebných efektov, ale aj správnej prípravy, pretože prejav nafukovania a plynatosti ľudí veľmi často od strukovín odrádza. Avšak správnou prípravou, posilnením sleziny a tráviacich procesov sa aj strukoviny stanú pre nás ľahko stráviteľné a môžeme v plnej miere využiť ich liečebný potenciál.


bottom of page