
Teoretické semináre
1. ročník
━━ TEORETICKÝ SEMINÁR 7
Potraviny v praxi I.
Začneme skúmať konkrétne kategórie potravín – obilniny, zeleninu a strukoviny. Naučíš sa, ako ich správne pripravovať, kombinovať a využívať ich liečivý potenciál.
Siedmi seminár nás uvedie do sveta jednotlivých kategórií potravín – konkrétne OBILNÍN, ZELENINY A STRUKOVÍN. Povieme si všetko čo o daných potravinách hovorí čínska aj západná dietetika. Povieme si ako ich právne pripravovať, kombinovať a využiť v rámci liečebnej dietetiky. Ide o proces poznávania jednotlivých figúriek na šachovnici, ktoré musíme poznať čo najlepšie, aby sme vedeli tvoriť tie správne kombinácie.
Svet potravín je úžasný, pestrý, zaujímavý a hlavne liečivý. Je to nádherné učenie, ktoré nás uvádza do sveta praxe - študenti sa tak čo najlepšie naučia skladať liečebné receptúry. Týmto seminárom sa ponárajú vo svete Dietetiky do jej maximálnej hĺbky.
Vstúpime do sveta jednotlivých kategórií potravín. Na začiatku si zopakujeme to najdôležitejšie z hľadiska Yin – Yangových polarít potravín, správnej prípravy a správnej kombinácii potravín.
V ďalšej časti vstúpime do kategórie OBILNÍN. Prejdeme si všetky bezlepkové aj lepkové obilniny – ich liečebné vlastnosti z pohľadu čínskej medicíny, ale aj západnej dietetiky. Z bezlepkových si povieme kompletné informácie o ryži – bielej, červenej, čiernej, pšene, slzovke, pohánke, quinoe, amarante, čiroku, teffe, z lepkových obilnín - o jačmeni, ovsi, raži (žite), špalde, pšenici – jednozrnke, pšenici dvojzrnke, klasickej pšenici, Zelenej pšenici – Freekeh.
Prejdeme jednotlivé formy obilnín – od celých zŕn, až po ich úpravy, prejdeme správnu prípravu obilných kaší a ďalších pokrmov. Ranné obilné kaše tvoria základný pilier Liečebnej dietetiky – je veľmi dôležité vedieť ich správne pripravovať. Študenti v priebehu 1.ročníka dostanú cez 100-ku receptov na obilné kaše.
Ďalšou kategóriu je ZELENINA, prejdeme si veľké množstvo zelenín – od koreňovej, cibuľovej až po plodovú. Povieme si ako ich správne pripraviť, aké majú pre nás liečebné účinky – ako ich správne kombinovať k obilninám pre umocnenie liečebného efektu.
Treťou kategóriou sú STRUKOVINY – rozoberieme si ich do hĺbky v rámci liečebných efektov, ale aj správnej prípravy, pretože prejav nafukovania a plynatosti ľudí veľmi často od strukovín odrádza. Avšak správnou prípravou, posilnením sleziny a tráviacich procesov sa aj strukoviny stanú pre nás ľahko stráviteľné a môžeme v plnej miere využiť ich liečebný potenciál.