Koronavírus – prevencia, liečba, rekonvalescencia. 3.časť.

Koronavírus – prevencia, liečba, rekonvalescencia.

3.časť.

Tretia úroveň je úroveň fyzická.

Naše fyzické telo so všetkým svojimi bunkami, tkanivami, orgánmi, látkami (hormónmi, enzýmami), ktoré riadia milióny chemických reakcií v našom organizme. Túto úroveň môžeme podporiť taktiež viacerými spôsobmi. Jedným z najsilnejších je naša strava – náš každodenný príjem. Všetko, čo do seba prijímame cez jednotlivé potraviny a tekutiny na nás vplýva – či už si to uvedomujeme, alebo nie. Tento zdroj zodpovedá za to – aká bude vitálna naša qi, aká bude vitálna naša krv a v konečnom dôsledku aj to, aké budú vitálne všetky orgány.

Čo znamená správna strava ?

A) V prvom rade by mala byť strava – „živá“ – myslím tým, čo najmenej spracovaná, teda v jej prirodzenej forme – celé obilné zrná, zelenina, ovocie, strukoviny, orechy, semiačka, riasy, byliny, koreniny. V rámci dietetiky čínskej medicíny, ktorá okrem toho hmotného – yinového aspektu (čo znamenajú základné výživné látky – makroživiny – bielkoviny, sacharidy, tuky a mikroživiny – vitamíny, minerály a stopové prvky, plus ďalšie významné telu prospešné látky – fytonutrienty) vníma aj aspekt yangový – energetiku jednotlivých potravín. Táto teória spočíva v tom, že čím viac je potravina nejako upravovaná (drvená, vymieľaná, sú z nej odoberané niektoré zložky, alebo pridané iné, chemicky upravovaná, konzervovaná, mrazená, atď.), tým menší energetický potenciál v sebe nesie, a tým pádom slabšiu energiu odovzdáva aj nám.

 

– Príklad: ranná teplá obilná kaša z celých zŕn má v sebe 100tný % potenciál životnej energie, naproti tomu chleba z vymletej múky (bielej múky) len 30-40% potenciál energie. Z celých zŕn vie vzísť nový život – preto tomu hovoríme 100% potenciál životnej qi – životnej energie. To isté platí aj pre strukoviny, ovocie, zeleninu – obsahujú semiačka, z ktorých vie vzísť nový život. Nesmieme zabúdať ani na všetky orechy a semiačka. Takto by sme mohli pokračovať s každou potravinou – čím viac je spracovaná, tým viac je oslabená jej životná qi.
– Samozrejme, aby sme mohli z potraviny získať čo najviac, je potrebné ju tepelne upraviť, čo znamená, že neupravenú potravinu upravujeme tesne pred jej použitím, aby bola pre nás čo najlepšie stráviteľná a mohli sme z jej potenciálu – hmotného – yinového, aj energetického – yangového vytiahnuť čo najviac. Správna príprava – varením, dusením, pečením, rýchlym opražením napr. na woku, naparením, atď., nám pomôže získať z každej potraviny – z každého jedla čo najväčší úžitok v podobe výživných zložiek (makro aj mikro) a energie, ktorú nám daná potravina prináša.

 

B) Raňajky maj ako kráľ = raňajky sú najdôležitejším jedlom nášho dňa: Veľmi dôležité sú pre nás v celkovom posilnení nášho organizmu raňajky. Hlavne v podobe teplých, ranných obilných kaší – najlepšie z celých zŕn, ale aj iných foriem – vločiek, krúp, krupice a pod. Prečo sa tak veľmi v čínskej dietetike dbá na správne raňajky ? Ide predovšetkým o to, že náš organizmus vie, že vchádza do novej časti dňa, do ktorej potrebuje vytvoriť čo najlepší (najsilnejší, najkvalitnejší) zdroj novej energie, krvi, telesných tekutín, atď. Správne naštartovanie tvorby všetkých týchto zdrojov sa deje v čase, keď podľa orgánových hodín je žalúdok, ktorý je prvým prijímateľom všetkých zložiek stravy na vrchole svojej činnosti. Je to doba, kedy dokáže najlepšie potravu spracovať. Po ňom nasleduje slezina – slinivka – všetko orgány elementu Zeme, ktoré vytvárajú našu postnatálnu výživu cez stravu a tekutiny. Slezina má na starosti (z toho, čo žalúdok prijal) prostredníctvom transformačných funkcií (pôsobením rôznych enzýmov a iných látok) vytvoriť čo najlepší zdroj postnatálnej esencie, ktorá vstúpi do krvi a následne do všetkých orgánov. Taktiež sa doplní energia do všetkých energetických dráh, ale aj do priestoru mimo nich až na povrch nášho tela. Takto výživa prestúpi až na úroveň pokožky. Preto veľmi záleží na kvalite raňajok – aký kvalitný zdroj získa náš organizmus, z čoho môže celý deň fungovať, aká sila a vitalita sa mu vytvorí.

– Teplé obilné kaše – na slaný – zeleninový spôsob, alebo sladký – ovocný spôsob, doplnené o rôzne orechy, semiačka, obilné, alebo orechové mlieka a pod. sú tým najkvalitnejším zdrojom, aký môžeme nášmu telu pri vstupe do nového dňa ráno dopriať. Majme na pamäti, že aj Wei qi, ktorú potrebujeme pre boj s rôznymi patogénmi sa do veľkej miery odvíja práve od tohto raňajkového obilninovo – kašového zdroja.

 

 

C) Termické pôsobenie potravín – tepelné vlastnosti potravín.
Ďalším dôležitým faktorom čínskej dietetiky, ktorý berieme do úvahy je termika potravín. Tu ide o to, či nás daná potravina zahrieva, ochladzuje, alebo je zhruba v strede – neutrálnom pásme (ale aj tu je to vždy buď mierne ochladzujúce, alebo mierne zahrievajúce). Faktor termiky je zaujímavý práve v prevencii aj liečbe rôznych patogénov nachádzajúcich sa vo vonkajšom prostredí. Keďže aj v rámci samotných patogénov sledujeme akú energiu v sebe nesú, akú energiu nám daný patogén prináša (chlad, horúčosť, sucho, vlhko, vietor), snažíme sa podporovať organizmus, aby sa čo najlepšie chránil práve pred touto patogénnou qi – Xie qi.

– Koronavírus je silne chladná – vlhká, alebo chladná – suchá energia, a preto sa snažíme telo správne zahrievať – správne držať v teple – aby správne zatepľovanie (yangovanie) mohlo podporiť čo najlepšiu odolnosť voči tomuto chladnému patogénu.
V potravinách to znamená pridávať potraviny s teplejšou povahou (to však neznamená, že len tie), čiže miska váh (osviežujúce – studené, teplé – horúce) bude jemne naklonená v prospech týchto teplejších potravín.

Patria sem:

    • z obilnín: pšeno, ryža guľatozrnná, ovos, quinoa (biela, červená, čierna), kukuričná polenta.

 

    • Ranné teplé obilné kaše z týchto obilnín pre nás predstavujú základ, ktorý nám zabezpečí správne posilnenie qi – Wei qi, krvi a telesných tekutín. Budú krásne držať naše telo v teple. Okrem toho každá z týchto obilnín je veľmi posilňujúca – obsahuje veľa aktívnych látok (vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny), ktoré majú prospešný vplyv na všetky úrovne nášho organizmu.

 

    • zo zeleniny: zelená cibuľka, cesnak, cibuľa, zázvor, mrkva, petržlen, paštrnák, kvaka, kel, ružičkový kel, batáty, topinambury, paprika, chren. Pridávaním tejto zeleniny k ostatným druhom môžeme taktiež krásne podporiť našu Wei qi.

 

    • zo strukovín: sú to všetky červené druhy fazúľ, fazuľky adzuky, červená šošovica.

 

    • z mäsa: sú to dlho varené vývary hlavne z hovädzích kostí.

D) Tropizmus potravín:
V liečebnej dietetike berieme do úvahy tzv. tropizmus – to znamená, do ktorého orgánu priamo vstupuje energia danej potraviny. Tropizmus – vstup energie do daného orgánu pomáha orgán posilňovať, vitalizovať, podporovať, aby správne plnil všetky svoje fyziologické aj metabolické funkcie. Vytvorila som vám skupiny potravín k orgánom, ktorých posilňovanie vytvára najväčšiu oporu pre náš organizmus, aby bol čo najviac odolný pred rôznymi patogénmi.

    • potraviny, ktoré majú tropizmus pľúc: ryža guľatozrnná, dlhozrnná, sladká, pohánka, amarant, slzovka, kapusta, čínska kapusta, špenát, baklažán, uhorka, cibuľka, cibuľa, cesnak, reďkovka Daikon, kaleráb, karfiol, petržlen, kvaka, chren, koreň lopúcha, žerucha, jablká, hrušky, marhule, avokádo, mandle, slnečnicové semiačka, biely mak, ľanové semiačka, konopné semiačka, kokos, chia semiačka, fazuľa biela, pinto, biele korenie, koriander, majoránka, bazalka, oregano, saturejka, šalvia, mäta, cesnak medvedí, estragón, tymián, muškátový orech, fialka.

 

    • potraviny s tropizmom k slezine: ryža, pšeno, pohánka, polenta, slzovka, jačmeň, špalda, kamut, pšenica jednozrnka / dvojzrnka, kapusta, špenát, reďkovka červená, hokaido, tekvice, batáty, paprika, zeler, paštrnák, fazuľa adzuky, cícer, fazule celkovo, všetky druhy orechov a semiačok, kurkuma, škorica, aníz, badyán, rasca – lúčna a rímska, kardamón, bazalka, saturejka, rozamrín, sladké drievko, vanilka, cesnak medvedí, estragón, tymián, trebuľka, rasca čierna, ligurček, jablká, hrušky, marhule, čerešne, slivky, jahody, čučoriedky, brusnice, avokádo, figy, ďatle, jujuba, kustovnica, zelený čaj, biely čaj, pu-erh, kukicha, roiboss, ghí.

 

    • potraviny s tropizmom k pečeni: žito, fazuľa mungo, adzuki, píniové orechy, sezamové semiačka, mak, špenát, pór, petržlen, paštrnák, brokolica, koreň lopúcha a rebarbory, chren, cesnak medvedí, šafrán, ligurček, rasca čierna, aníz, oregano, rozmarín, kurkuma, horčičné semiačko, paprika sladká, čerešne, slivky, jablká, brusnice, čučoriedky.

 

    • potraviny s tropizmom k ľadvinám: čierna ryža, pšeno, quinoa – hlavne čierna, ovos, pór, petžlen, zeler, re‘dkovka čierna, batáty, žerucha, fazuľa adzuki, fazuľa čierna, červená, pinto, sója čierna, vlašské orechy, chia semiačka, mak, konopné semiačka, tekvicové semiačka, gaštany, slivky, kustovnica, hrozno – tmavé, čučoriedky, čerešne, sójové omáčky -Shoyu, Tamari, horká čokoláda, umeocot, kaviár, losos, tuniak.

– Potraviny, ktoré posilňujú hlavné substancie – krv a yin, ktoré sa vplyvom infekčných ochorení dostávajú do oslabenia:

  • potraviny posilňujúce jinovú zložku a krv: ovos, ryža, špalda, polenta, pšeno, pšenica – jednozrnka / dvojzrnka, červená repa, hokaido, mrkva, petržlen, reďkovka daikon – červená – čierna, všetky druhy tekvíc, cukina, karfiol, brokolica, batáty, jami, kapusta, čínska kapusta, špenát, baklažán, kaleráb, šošovica, cícer, mungo, fazuľa – pinto, biela, čierna, jablká, hrušky, marhule, jahody, figy, hrozno, avokádo, čučoriedky, brusnice, čerešne, jahody, mandle, lieskové a vlašské orechy, ľanové a konopné semiačka, mak, biely mak, makadamové orechy, kokosový orech, kešu orechy, píniové orechy, sezamové semiačka, hliva, Shitake, šampióny.

– Potraviny , na ktoré sa môžeme zamerať pri ochorení:

    • potraviny podporujúce uvoľnenie hlienov z oblastí pľúc: chren, reďkovka Daikon, ale aj ostatné druhy, hruška, slzovka, zeler – koreň, pšeno, ryža, riasy dulse, mandle, pór, zázvor, cesnak, cibuľa.

 

    • potraviny harmonizujúce tráviaci trakt pri tráviacich problémoch a hnačkách hlavne vlhkého a chladného typu patogénu, ktorým je aj Koronavírus: fenikel, mrkva, batáty, ovos, pšeno, ryža, aníz, zázvor, sladké drievko, jablko, škorica.

 

 

– Vytvorila som Vám tieto skupiny s cieľom, aby ste sa mohli zamerať na konkrétne potraviny a vyhľadať si z nich rôzne recepty. Veľakrát stačí skombinovať obilninu, 2 – 4 druhy zeleniny, nejaké 2 bylinky, 2 koreniny, soľ, strukovinu a jedlo je hotové. Alebo spraviť rannú kašu z danej obilniny, zeleniny – na rôzne spôsoby – ako sa uvádza vyššie.

 

E) Snažte sa jesť len 3 krát denne. Časté jedenie znemožňuje, aby v organizme prebiehala jedna veľmi dôležitá fyziologická funkcia a tou je program čistenia tráviaceho traktu. Poznáme to ako známe „škvŕkanie“, čo sú veľmi silné motorické kontrakcie, ktoré očisťujú celé tenké črevo a všetko vytlačia do hrubého čreva. Tento stav by mal nastať po každom jedle, pretože tým sa zabezpečí, že sa tenké črevo udržiava čisté. Sústavným vyjedaním tento proces čistenia zastavíme, čiže sa vôbec nenaštartuje, v lepšom prípade len v noci. Ak však jeme ešte neskoro večer, nenaštartuje sa ani v noci. Keď neprebieha tento proces čistenia, môžu sa v tenkom čreve začať množiť baktérie, ktoré by tam nemali byť v takom množstve a môže nastať syndróm bakteriálneho prerastania čreva. Západná medicína toto následne rieši antibiotikami, ktoré bohužiaľ danú situáciu riešia len dočasne, ale ich následky sú oveľa horšie. Takže správne nadstavená strava – celozrnné obilniny, dostatok zeleniny, ovocia, strukoviny, kvalitné mäso a ryby, orechy, semená, kvalitné rastlinné oleje a jedenie len 3 x denne sú zárukou, že náš element Zeme bude správne vyživovaný, ale aj správne čistený. Tieto dve veci musia ísť spolu ruka v ruke.

 

F) Imunitný systém môžeme aktivovať v našich črevách správnym udržiavaním črevnej mikroflóry: Našu črevnú mikroflóru môžeme prostredníctvom stravy podporiť zaradením kvasených – fermentovaných potravín. Môžeme použiť metódy rýchleho kvasenia, alebo pomalého kvasenia – klasická kyslá súdková kapusta, ktorú u nás dobre poznáme. Krátkodobé kvasenie – pickles – si vieme pripraviť za 3 – 5 dní. Poznáme ešte formu len jemného nakvasenia – kedy zeleninu necháme postáť v umeocte len pár hodín – ak nemáme pripravené dlhšie pickles, alebo dlhodobo kvasenú kapustu. Je to metóda, ktorá by mala byť len náhradnou k prvým dvom. Opäť je veľa zdrojov ako správne kvasiť – napr. recepty na kórejské kimči, tiež kvasené jabĺčka a pod. Každý deň by sme mali zjesť aspoň 2 polievkové lyžice kvasenej zeleniny.

 

– Okrem toho na podporu črevnej mikroflóry môžeme použiť aj hubu Tibi. Kryštály huby Tibi – japonské vodné kryštály – známe aj pod názvom Vodný kefír. Kryštály Tibi sú skutočne živé zrnká, rastú a množia sa. K životu im stačí len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať sušené figy alebo marhule, slivky alebo hrozienka. Tento nápoj posilňuje celý tráviaci trakt, posilňuje imunitný systém a zvyšuje odolnosť tela voči chorobám. Lieči pľúca, zápaly priedušiek, tuberkulózu, astmu, alergie. Lieči zápaly hrubého čreva, hnačky, katary, výtoky, candidu a iné choroby. Obnovuje rovnováhu črevnej mikroflóry a žalúdočných kyselín, lieči vredy 12-torníka. Produkuje vlastné antibiotiká, ničí nepriateľské baktérie, lieči vnútorné a vonkajšie zápaly.

 

 

G) Dôležité výživové – potravinové doplnky: Okrem všetkých uvedených potravín sú výbornou zložkou rôzne výživové doplnky v podobe imunonutričných húb, hydrolátov, tinktúr, vitamínov a minerálov – najlepšie z prírodných zdrojov.

– V prvom rade sa zameriam na imunonutričné huby: jedlé huby sú radené k najsilnejším imunostimulantom. Ich schopnosť udržiavať zdravie a posilňovať imunitný systém je skutočne unikátna. Okrem toho dokážu uvoľňovať z tela rôzne patogény, toxíny. Sú nasadzované hlavne preventívne v zmysle imunomodulácie – posilňovania funkcií imunitného systému. Významný je obsah ich polysacharidov, ktoré sú neustálym predmetom výskumov prebiehajúcich v rôznych krajinách. Okrem toho väčšina z nich obsahuje všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, majú vysoký obsah Fe, Se, vit.sk.B. Taktiež v nich boli objavené viaceré látky (terpeny a steroidy), ktoré spolu s polysacharidmi vykazujú silné protinádorové pôsobenie. Mnohé z nich vykazujú silné antibiotické a antivirotické vlastnosti, a schopnosť regulácie hladiny krvného cukru a tukov.

 

– Vybrala som Vám prehľad tých najznámejších:

    • Reishi – Ganoderma lucidum – vyživuje krv, tonizuje energiu, vyživuje pľúca, tonizuje esenciu Jing v ľadvinách, zastavuje kašeľ, premieňa hlieny, vyživuje srdce, ukľudňuje ducha. Podporuje imunitu – Weiqi, podporuje obnovu buniek kostnej drene, bielych aj červených krviniek,

 

    • Coriolus – Coriolus versicolor – posilňuje slezinu, premieňa vlhko a hlieny, vyživuje yin pečene a ľadvín, prečisťuje horúčosť, posilňuje funkcie pľúc. Používa sa na liečbu chronického únavového syndrómu.

 

    • Cordyceps – Cordyceps sinensis – vyživuje jin pľúc, prečisťuje horúčosť v pľúcach, vyživuje yang ľadvín a dopĺňa esenciu Jing, premieňa hlieny, lieči chronický kašeľ, dušnosť, podporuje Weiqi – posilňuje obranyschopnosť. Je to prírodné antibiotikum.

 

    • Maitake – Grifola frondosa – podpora imunity pri častých nachladnutiach, posilňuje qi, slezinu, odfiltrováva vlhkosť, prečisťuje horúčosť, posilňuje po ťažkých ochoreniach – podporuje znovu obnovenie síl.

 

    • Shitake – Lentinula edodes – posilňuje slezinu a žalúdok – strata chuti k jedlu, poruchy trávenia, premieňa hlieny, zvlhčuje suchosť, lieči chronický kašeľ, podporuje imunitu – Weiqi (posilňuje pri častom nachladnutí), posilňuje pri vyčerpanosti a prepracovaní, silný zdroj vitamínov (B2, C, D2) a minerálov (K, P, Fe, Zn, Ca, Cu, Mg, Mn, Ge, Sr), približne 30 enzýmov.

 

    • Hliva – Pleurotus ostreatus – posilňuje imunitu – Wei qi, vylučuje veterný chlad, posilňuje slezinmu, odstraňuje vlhkosť, používa sa aj pri liečbe nachladnutia, chrípok. Prírodný zdroj minerálov a vitamínov (B1, B2, B5, B6, B7, B9, C, D2, K, P), stopových prvkov (Se, Zn, B, I), uvoľňuje stagnáciu pečene.

 

    • Judášové ucho – Auricularia auricula – posilňuje imunitu – Wei qi, pôsobí proti zrážanlivosti krvi, zvlhčuje pľúca, zvlhčuje suchosť v črevách, zmierňuje krvácavé stavy (krvácanie z ďasien, nosa, pokožia, vykašlávanie krvi, zvracanie krvi), upravuje zápchu.

 

    • Chaga – posilňuje imunitný systém – obrannú Weiqi, podporuje premenu hlienov, vyživuje pečeň, ľadviny a srdce. Pôsobí protizápalovo.

 

    • Fuling – Poria cocos – silne odfiltrováva vlhkosť, posilňuje slezinu, transformuje hlieny, podporuje správne trávenie, podporuje močenie, lieči hnačky, riedku stolicu, prečisťuje škodlivú vlhkosť z čriev a celého tela.

 

    • Hericium – Hericium erinaceus – podpora organizmu pri vyčerpanosti, podpora trávenia, odstraňuje zápaly na úrovni tráviacej sústavy, posilňuje slezinu, pomáha správnej transformácii stravy.

 

 

Osobne vám najviac na toto obdobie odporúčam Reishi, Cordycpes a Coriolus. Avšak vypísala som vám všetky používané huby v čínskej medicíne s ich špecifickými účinkami, aby ste mali čo najlepší prehľad.

– Môžeme ich pridávať aj do stravy – hlavne hliva, šampióny, shitake sú už celkom v našej kuchyni známe.

 

 

Hydroláty: Ďalšou skupinou, ktorú považujem za dôležité spomenúť sú hydroláty. Hydroláty patria medzi výnimočné produkty – dary prírody. Vznikajú ako produkty destilácie rastlín vodnou parou. V procese destilácie sa využíva iba energia tepla a pary na uvoľnenie buniek vo vnútri rastlín, ktoré obsahujú mnohé dôležité prvky. Jedná sa o veľmi jemnú techniku. Destilát obsahuje zlúčeniny, ktoré sa odparujú pod teplotou destilácie – sú to mikrodávky éterických olejov, organické kyseliny a iné vo vode rozpustné aktívne zložky rastlín. Získavajú sa nielen z kvetov, ale aj listov, vňatí, koreňov, kôry, ihličia, plodov. Ich jemné pôsobenie umožňuje aj vnútorné užívanie. Zvyčajná dávka je 3 – 7 kvapiek 2 – 3 x denne.

    • Klinček: vynikajúci hydrolát v súčasnej dobe je hydrolát z klinčeka – má silné dezinfekčné, antivírusové, antibakteriálne účinky, dezinfikuje ústnu dutinu, dezinfikuje aj črevný systém, zabraňuje množeniu parazitov, pliesní, pôsobí proti hnačkám.

 

    • Ruža: upokojuje psychiku, posilňuje celé telo, zmierňuje bolesti hrdla, zlepšuje činnosť čriev

 

    • Levanduľa lekárska: na liečbu chrípky, infekcií, redukciu hlienu, infekcií hrdla, kašeľ, stratu hlasu

 

    • Rozmarín: na dušnosť, chrípku, nachladnutie, na podporu vykašliavania hlienov, bronchitídy, sínusitídy

 

    • Borievka obyčajná: čistí lymfu, zahrieva celé telo, lieči infekcie dýchacích ciest, zmierňuje kašeľ, čistí krv

 

 

Tinktúry:
Tinktúry sa používajú v prírodnom liečiteľstve odpradávna. Jedná sa o macerovanie bylín v liehu, alebo kvalitnom viac % alkohole – kvalitnej domácej pálenke. Obsahujú aktívne látky z bylín, ktoré sa týmto spôsobom do tekutiny uvoľnia. Liečba pomocou tinktúr je mimoriadne šetrná a zároveň účinná, bez vedľajších účinkov. Jediné obmedzenie v rámci užívania majú deti. Tinktúr máme veľmi veľa – dajú sa spraviť v podstate so všetkých bylín. Ja vám dávam do pozornosti v tomto období tinktúru propolisovú, ktorá by mala byť neoddeliteľnou súčasťou každej domácej lekárničky vzhľadom na jej široké pôsobenie.

Propolisová: výborná pri prechladnutí, angínach, chrípkach, zápaloch horných dýchacích ciest, bolesti hrdla, bolesti žalúdka, silné protizápalové pôsobenie celotelovo. Pri angínach, chrípkach sa dáva 20 kvapiek do teplej vody a vypije 2 x denne, taktiež s ňou robíme kloktanie niekoľko krát za deň.

MÚMIO:

osobitnú pozornosť si zaslúži výnimočný prípravok, ktorým je tzv. Múmio. Je to významné liečivo ruskej ľudovej medicíny. Lepkavá, hnedo – čierna surovina s trpkou chuťou známa svojim bohatým obsahom minerálov a stopových prvkov (obsahuje polovicu Mendelejevovej periodickej tabuľky prvkov). Používa sa na celkové fyzické posilnenie, pri únave, vyčerpanosti. Je významným prebiotikom – podporuje živenie pôvodných baktérií v našich črevách. Rozsah indikácií, na ktoré sa dá použiť je výnimočne rozsiahly, ale hlavne ide o schopnosť podporenia maximálnych regeneračných vlastností organizmu na všetkých úrovniach. Z pohľadu čínskej medicíny posilňuje yang ľadvín a esenciu Jing.

 

 

H) Z pohľadu západnej dietetiky, ktorá sa na podporu imunity pozerá viacej chemicky prízvukujem tieto látky a ich zdroje:

Vitamín A: bráni prieniku vírusov, chráni sliznice – ktoré sú prvou obrannou líniou v prieniku patogénov, Zdroje: oranžová / červená / žltá / tmavozelená zelenina a ovocie. Paprika, špenát, paradajky, marhule, vňate, batáty, tekvice – hokaido a iné druhy.
– Čistý retinol má význam pri začiatku infekcie ako hotový preparát – inak sú najlepším zdrojom naše potraviny každodenne prijímané v našej strave.
– Zaujímavým prípravkom je BETAVITAL – koncentrát červenej repy, obohatený o vit.C, rutin a beta-karotén od firmy Klas.

Vitamín B6: podoruje fungovanie bielych krviniek – takých typov, ktoré nás najviac chránia pred vírusmi (T-lymfocyty). Najlepším zdrojom sú: pistácie, slnečnicové semiačka, orechy, sezam – najlepšie mletý, strukoviny – cícer, avokádo, celozrnné obilniny.

Vitamín C: silne podporuje našu imunitu – aktivitu T-lymfocytov, ktoré patria k našej prvej obrannej línii a podporujú fagocytózu – schopnosť bielych krviniek prísť na to miesto, kde sa nachádza vírus – bunky napadnuté vírusom. Niečo ich musí prísť odpratať – rozpustiť a odstrániť, a to je práve ich úloha. Každý deň by mal byť dodaný do organizmu v dostatočnom množstve. Dobrými zdrojmi sú: ovocie a zelenina – každá, ale najmä: šípky, kiwi, červená paprika (jedna šálka obsahuje 3 x viac vit.C ako citrón), brokolica, karfiol, petržlenová vňať, chilly papričky, jahody, ananás. Ak nie je istota – tak sa môže použiť aj ako doplnok, ale nie veľké dávky jednorázovo, pretože vie veľmi silne zaťažiť ľadviny, radšej 100 – 200mg. Najlepšie však opäť cez stravu. – Prípravkom, ktorý v tomto prípade odporúčam je opäť od firmy Klas – Imuno C Komplex. Hlavne ho odporúčam v prípade, ak si nie sme istí, že náš spôsob stravovania obsahuje dostatok zeleniny a ovocia alebo v prípade, ak už naše telo napadol nejaký vírus a chceme podporiť naše imunitné reakcie v boji s daným patogénom.

Vitamín D: je to v podstate hormón a voči vírusom je pozoruhodný tým, že bráni ich schopnosti sa rozmnožovať. Ak ho má človek dostatočné množstvo v krvi, pôsobí blahodárne na funkciu imunitného systému – zvyšuje našu ochranu voči vonkajším patogénom, ale okrem toho je dôležitý aj správny pre metabolizmu dôležitých látok – hlavne minerálov – hlavne využitie vápnika a fosforu. Jeho vplyv je na náš organizmus je však oveľa, oveľa širší. – V jeho prípade ho odporúčam dodávať vo forme výživových doplnkov – celoročne primerané hladiny vit. D v krvi sú u väčšiny populácie na dolnej hranici. V tomto prípade sme teda odkázaný na výživové doplnky, pretože vo forme potravín a slnečného svetla nemáme možnosť dodať tento vitamín v potrebnom množstve v priebehu celého roka. – Odporúčam prípravok od firmy Jamieson – Vitamín D 1000 IU.

Každá jedna bunka v našom tele (10 triliónov buniek) – má uši pre vit. D. Každá má receptor, ktorý umožňuje bunke cítiť vit. D. Je dôležité, aby bol aktívny, pretože má na starosti veľmi dôležité funkcie. Pre udržanie vit.D v optimálnom pásme je potrebné pre niekoho 100 – pre niekoho 3000 – a dokonca pre niekoho aj 5000 medz. jednotiek denne. Neodporúčam preto ani v letných mesiacoch prestať užívať vit.D, pretože sme väčšinou aj tak stále zavretí niekde vo vnútri.

 

Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze MUDr. Bukovského:

https://www.youtube.com/watch?v=JqprLcF39_I

Zinok: prvok, ktorý bráni prilepeniu – absorbcii vírusu v rámci bunkového priestoru, bráni množeniu – replikácii vírusu, aktivuje T-lymfocyty biele krvinky – ktoré najviac pomáhajú bojovať s vírusom v prvej obrannej línii. Výborné zdroje sú: strukoviny, obilniny, olejnaté semená, horká čokoláda. – V prípade, že sa objavuje pocit vznikajúcej infekcie v dutine ústnej – môžu sa použiť cmúľacie tabletky Jamieson Zinc Pastilles – v dávke 7-10 mg v jednorázovej pastilke – v intervale 2 hodiny vycmúľať takýchto pastiliek aj 5 – 7 kusov – podľa veku a hmotnosti, čiže tam sa môže prekročiť denná dávka, ktorá je 10 – 15 mg / v prvých 2 dňoch môže ísť až na 50 – 100 mg Zn úplne v pohode, pretože Zn bude pôsobiť na tej sliznici.

Probiotické baktérie: tiež nás silne chránia pred vírusmi. Ak je sliznica osídlená dobrými, prospešnými baktériami, tak nevpustia medzi seba vírusy a iné patogény. Naše dobré baktérie nás chránia. Sliznica osídlená správnymi baktériami dokáže vírusom odolávať oveľa lepšie. V prípade dutiny ústnej, ktorá do istej miery ovplyvňuje aj sliznice horných aj dolných dýchacích ciest môžeme využiť cmúľacie probiotické formy, alebo môžete skúšať aj probiotické potraviny – grécky jogurt s probiotickým bifidobaktériami B12 – podržať vždy v ústach aspoň pár sekúnd, za lyžičku, prevaľovať chvíľku v ústach – vytvoriť dostatok času, aby sa tie baktérie mohli prichytiť na sliznicu – 1-2 x za deň, následne za tým by ste nemali 15 – 20 minút piť ani jesť. – Výborným prípravkom je od firmy Klas – Super Acidophilus plus 10 miliárd – cmúľacie tabletky, alebo Super Acidophilus plus 6 miliárd – tabletky.

Betaglukán: je to vo vode rozpustná vláknina, ktorá aktivuje schopnosť makrofágov – bielych krviniek, ktoré sú schopné zlikvidovať – vírusy a nimi napadnuté bunky. Pre jeho dodanie je potrebné zaradiť do stravy dostatočné množstvo ovsených vločiek, naturálnu ryžu, huby – shitake, hlivu, banány. V polovici šálky varených ovsených vločiek máte toľko dávky betaglukánu ako v niekoľkých tabletkách. Máme teda dostatočné prirodzené zdroje. – Výborným zdrojom sú všetky hore uvedené huby v biomase – najmä Hliva.

 

CH) Veľmi dôležitá súčasť správneho udržiavania nášho zdravia je správny pitný režim: Správny príjem tekutín napomáha predovšetkým udržiavať naše slizníc dostatočne zvlhčené. Vysušený sliznica je oveľa náchylnejšia na prienik patogénu. Naštartovanie správneho pitného režimu je dôležité hneď po zobudení. Prázdny žalúdok vie veľmi rýchlo prijaté tekutiny premeniť na naše telesné. Preto také správne „zavlhčenie sa“ po noci je pre náš organizmus veľmi prospešné.

 

Z pohľadu čínskej medicíny sa pije teplá voda – teda voda v teplote nášho tela. Tým sa udržiava element Zeme, ktorý ovládajú orgány slezina – slinivka a žalúdok v správnom teplotnom nadstavení čo umožňuje, aby všetky transformačné procesy a premena stravy a tekutín prebiehali bez nejakých obmedzení – oslabení. V rámci energetiky, tak ako spomínam pri potravinách je termika potravín aj nápojov veľmi dôležitá. Studené nápoje, nadmiera surových štiav z ovocia, nedajbože aj s kúskami ľadu oslabujú element Zeme a spomaľujú procesy premeny stravy a tekutín, dokonca vedú k tzv. disharmonickému zavlhčeniu a ochladeniu čriev čo sa prejavuje kašovitou, riedkou stolicou – čo vôbec nie normálny stav.

 

I) Nesmieme zabúdať na dostatočný a kvalitný spánok: Vo svojej praxi sa stále stretávam s tým, že ľudia podceňujú dostatočný a kvalitný spánok. Ľudia, ktorí spia málo – menej ako 6-7 hodín sa vystavujú zvýšenému riziku nachladnutia, poruchám imunitného systému a zníženiu schopnosti brániť sa pred vírusmi.

Z pohľadu čínskej medicíny poznáme tzv. orgánové hodiny, ktoré vytvárajú cyklus, v ktorom každý orgán v priebehu 24 hodín prechádza v určitom čase svojim maximom – to znamená, že jeho činnosť je v danej dvojhodine najaktívnejšia. A práve v čase 23.00 – 3.00 hod. – sú to orgány elementu Dreva, kde hlavne Pečeň počas nášho spánku robí významné regeneračné a čistiace procesy našej krvi, ochladzuje ju a pripravuje do nového dňa. Ak človek v tomto čase ešte nespí, alebo jeho kvalita spánku je slabá práve tieto procesy neprebehnú na 100%, čo sa v ďalšom dni môže prejavovať pocitom zvýšenej únavy – už ráno pri vstávaní. Zaujímavé je, že ak je pečeň v nerovnováhe práve v tomto jej čase sa zvykne človek zobudiť a nevie zaspať.

 

J) Nakoniec popri všetkom, čo nám môže prospievať, je dobré povedať aj to, čo nám môže škodiť. Z pohľadu elementu Zeme, ktorý riadi transformáciu potravy na qi a je riadený orgánmi slezinou – slinivkou a žalúdkom je všetko, čo by tieto orgány mohlo oslabovať v ich funkciách pre nás to, čomu by sme sa mali v našom stravovaní vyhýbať. Jedná sa o tieto potraviny – všetko, čo tzv. zavlhčuje – oslabuje hlavne slezinu: biely – rafinovaný cukor, biela múka, sladkosti (koláče, keksíky, čokoládky), mlieko, mliečne výrobky (jogurty, syry), neraňajkovanie, nadmerné jedenie – neustále pojedanie. Nadmerný príjem tzv. studených – tepelne neupravených potravín – hlavne nadmiera ovocných a zeleninových štiav, surovej zeleniny a ovocia, mrazených potravín. Taktiež nadmerne spracované potraviny – salámy, párky, polotovary, potravín s rôznymi aditívami, konzervačnými a chuť zvýrazňujúcimi látkami.

Týmto potravinám sa snažte vyhýbať a zameriavajte sa na zloženie stravy podľa hore uvedených zásad a skupín potravín. Tým si zabezpečíte čo najlepší zdroj výživy a eliminujete oslabovanie orgánov elementu Zeme do najväčšej možnej miery.

 

Vo štvrtej časti sa budeme venovať liečbe fytoterapiou. Bylinné zmesi čínskej medicíny, ktoré sú aj na našom trhu dostupné v prevencii, liečbe aj rekonvalescencii. Taktiež si povieme viacej aj o našich bylinách, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou celého liečebného procesu.